U bazilici Uznesenja blažene Djevice Marije i svetog Nikole u Boleslawiecu u Poljskoj dogodilo se izuzetno otkriće relikvije svetog Ivana Gabriela Perboyrea (1802. – 1840.), francuskoga misionara Misijske družbe, poslanog u Kinu 1835. i mučenog u Wuhanu.

U listopadu 2019., nekoliko dana prije svetkovine Svih svetih, otvorio sam kovčeg s relikvijama. Mi smo doista bili odlučili izložiti ih prigodom svetkovine. Otvorio sam relikvijar u obliku križa koji nisam uspio identificirati – kaže vlč. Damian Konieczny, vikar bazilike.

Taj njemački relikvijar iz 1917. izrađen u Kölnu imao je na sebi pločicu čiji je tekst bio nečitljiv. Fotografirao sam ju radi povećavanja pa sam uspio pročitati – Perboyre. Počeo sam, dakle, istraživati o tome redovniku Misijske družbe, preminulom u Wuhanu u Kini, gradu čije mi ime u tomu trenutku apsolutno ništa nije značilo.

Na početku ove naše izoliranosti – karantene – sjetio sam se jedino da je o. Perboyre bio mučenikom u Kini. Tijekom nastavljanja istraživanja doznao sam da je bio privezan na drveni križ i usmrćen davljenjem u Wuhanu 1840. To mi je bilo šokantno otkriće jer su sredstva društvenog priopćivanja tih dana govorila jedino o Wuhanu!

Odlučili smo, zajedno s o. Andrzejem Jarosiewiczem, mjesnim župnikom, da ćemo izložiti tu relikviju i moliti se svakog dana po zagovoru o. Jean-Gabriela Perboyrea. Povjeravamo mu sve oboljele od koronavirusa, bolesti koja se očituje u poteškoćama s disanjem. Ako se pandemija zaustavi, 11. rujna, dan kada u liturgiji slavimo njegov spomendan organizirat ćemo u bazilici svečanu molitvu radi zahvale Bogu za takvoga svetog zagovornika.

Relikviju smo izložili na glavnom oltaru bazilike. Sada je moguće vidjeti i častiti relikviju na tome mjestu – nastavlja vlč. Damian. Svake večeri u 20 i 30 mi molimo ispred relikvije. Molitva se prenosi preko računa župskoga Facebooka. Brojne osobe sudjeluju u tome. Pristižu nam molitvene nakane iz cijele Poljske, a prate nas i u drugim zemljama kao Italiji, Španjolskoj, Švicarskoj te čak i u Australiji – zaključuje vlč. Damian.

Jean-Gabriel Perboyre rođen je 6. siječnja 1802. na obiteljskom imanju u Puechu, u općini Montgesty, u mjestu Lot. Dopratio je u sjemenište svoga mlađeg brata – on je bio najstariji od osmero djece – i ostao s njim nekoliko mjeseci, vrijeme dok se dotični privikne na sjemenišni život, a u međuvremenu je osjetio da je i on osobno pozvan postati svećenikom. Kao i brat Louis stupio je u Misijsku družbu u kojoj je već bio jedan od njegovih ujaka. Zaređen je za svećenika 1826. Najprije je bio određen za odgojitelja novaka. Čežnja za odlaskom u misije nije ga napuštala, a sve snažnije mu se vraćala poslije bratove smrti u tijeku putovanja koje je Louisa trebalo odvesti u misije u Kini. Naposljetku je i on poslan u Kinu, pa je 1836. doputovao u prvu od svoje dvije misije u kojima će boraviti. „Ne znam što me čeka na putu koji se otvara preda mnom: bez sumnje križ koji je misionarev kruh svagdanji. A čemu se boljem i možemo nadati kad idemo naviještati raspetoga Boga?“ napisao je on u jednomu od svojih pisama iz Kine.

Uhvaćen je u rujnu 1839. nakon što ga je prokazao jedan od katekumena za iznos od 30 taela. Prolazio je mučne istrage i saslušanja, od zlostavljanja do ponižavanja, od mučenja do smrtne osude. Pogubljen je u jednoj od gradskih četvrti u Wuhanu 11. rujna 1840. razapinjanjem na križu i davljenjem.

Svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 1996., a sada mu tijelo počiva u Parizu, u Kući matici otaca lazarista, u Ulici de Sèvres.

Postoji li neka poveznica između Boleslawieca, Wuhana i Cahorsa? Tu je poveznicu ostvario Ivan Gabriel Perboyre. Kršćani tih triju gradova zazivaju njegovo posredovanje u ovo vrijeme pandemije. Ujedinjeni su u molitvi, čak i ako možda to ne znaju. To je lijepo ispunjenje poslanja što ga ostvaruje Ivan Gabriel koji je želio da svi upoznaju Krista. 11. rujna, na spomendan svetog mučenika, od te ujedinjenosti u molitvi možda će se roditi istinsko zajedništvo srdaca. Bog će to izvesti ako se njemu svidi.

Molitva koju je sastavio o. Andrzej Jarosiewicz, župnik bazilike u Boleslawiecu:

Sveti Ivane Gabriele Perboyre, svećeniče i mučeniče, udostoj se uslišati molitvu Crkve kojoj si ti služio cijelim životom. 
Molimo te milost zaštite od koronavirusa koji pustoši cjelokupno čovječanstvo i koji je proizišao iz mjesta što si ga posvetio svojom misijom i mučeničkom smrću. Iz ljubavi naspram Crkvi – Obitelji molimo te za ozdravljenje svih oboljelih, za snagu i strpljenje onima koji ih njeguju, svjetlo Duha Svetoga onima koji vladaju i onima koji se trude zaustaviti pandemiju, mir srca onima koji su obeshrabreni. Onima koji su napustili ovaj svijet zbog posljedica pandemije podari milost trajnog blaženstva, a njihovim obiteljima utjehu vječnog života. Neka dar tvoga mučeništva gušenjem na prostorima kineske zemlje nama podari milost da budemo oslobođeni pandemije koja sije smrt, strah i nesigurnost u suvremenom svijetu.
U zajedništvu s tobom i cijelom Crkvom koju si ljubio do kraja po primjeru na Spasitelja zazivamo pomoć Majke Crkve uznesene na Nebo govoreći: Pod tvoju zaštitu utječemo se, sveta Majko Božja. Ne odbij nam molitve u našim potrebama, nego nas oslobodi od svih opasnosti, Djevice slavna i blagoslovljena.

Annie Josse i Krzysztof Zielenda, O.M.I.

S francuskoga prevela s. M. Arkanđela Smoljo

Preuzeto sa: famvin.org

   

04.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje