Svetkovina sv. Vinka Paulskog utemeljitelja Kongregacije za misije – lazarista, i sa sv. Lujzom de Marillac Družbe kćeri kršćanske ljubavi – sestara milosrdnica, svečano je proslavljena u ponedjeljak 27. rujna u Kotoru. Misu u samostanskoj crkvi sv. Klare predslavio je kotorski biskup Ivan Štironja.

Na početku je čestitao sestrama milosrdnicama svetkovinu njihovog utemeljitelja i zaštitnika, zahvalio im za nesebično djelovanje tijekom dugog niza godina te je pozvao prisutne vjernike da mole za duhovni pomladak njihove redovničke zajednice kao i za svećenička i redovnička zvanja u Kotorskoj biskupiji te cijeloj Crkvi.

U homiliji je mons. Štironja istaknuo potpuno predanje i nasljedovanje osobe Isusa Krista kao glasnika Božje ljubavi, učitelja i liječnika koje je sv. Vinko živio i svjedočio.

„Sv. Vinko, utemeljitelj sestara milosrdnica, u potpunosti je nasljedovao osobu Krista Gospodina te je i sam postao Isusu sličan. Služeći braći i sestrama u potrebi živio je kršćanske istine i pretočio ih u kršćanska djela ljubavi. Postao je misionar Božje ljubavi. U želji da se ta ljubav što bolje implementira u svijet, osnovao je zajednicu lazarista, Kongregaciju za misije i bio primjer kako živjeti kršćansku svetost i u svijet pretočiti Božje milosrđe. Živio je milosrdnu Božju ljubav i postao zagovornik misija i misionara. Zajedno sa sv. Lujzom osnovao je Kongregaciju djevojaka ljubavi – sestre milosrdnice, te još jednom posvjedočio ljubav prema siromašnima i slabima. Kao navjestitelj Božje riječi i učitelj nasljedovao je Krista Gospodina te svoje duhovne sinove i kćeri, kao i sve svećenike, učio kako svijet može postati ljepši i svetiji. Tom istom Božjom riječju liječio je rane svih ljudi u potrebi, osobito grješnika koji su mu dolazili i od njega tražili pomoć i savjet. Tako je poput Isusa postao glasnik Božje ljubavi, učitelj i liječnik“, podsjetio je biskup Štironja.

Na kraju mise zahvalio je prisutnim vjernicima koji molitvenom potporom prate djelovanje sestara milosrdnica kao i članovima župnog zbora katedrale koji zajedno sa s. Dragicom Kuštre redovito predvode liturgijsko pjevanje nedjeljom u katedrali.

Misu su suslavili umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić i župnik Župe sv. Mateja u Dobroti don Ante Dragobratović.

Sestre su nakon mise pozvale prisutne na osvježenje u svoj samostan.

Preuzeto sa: ika.hkm.hr

08.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje