U subotu 26. i nedjelju 27. ožujka 2022., u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, održana je četvrta Nacionalna skupština Marijanske vinkovske mladeži (MVM) u Hrvatskoj i BiH. Skupštini su nazočili članovi područnih vijeća i sestre savjetnice. 

U subotu, u jutarnjim satima stigli su članovi i sestre te su u dvorani sv. Josipa molitvom i pjesmom Duhu Svetom započeli tijek skupštine prema dnevnom redu koji su osmislili predsjednik MVM-a Mladen Škare i nacionalna savjetnica s. M. Elizabeta Glasnović. Srdačnim riječima dobrodošlice pozdravila ih je časna majka Miroslava Bradica. Uputila ih je u povijest dvorca i duhovnog centra te ih ohrabrila u njihovu daljnjem služenju u vinkovskoj karizmi rekavši kako su mladi „naša produžena ruka milosrdnica“.

Nakon uvodnog pozdrava započelo je otvaranje skupštine uvodnim predavanjem s. M. Elizabete na temu „Vinkovski identitet“ u kojoj je dotaknula smisao našega poslanja i ljudskosti prema zahtjevu sv. Vinka koji je rekao da su siromasi naši gospodari te da ne mislimo kako nam odlazak siromasima znači oduzimanje slobode, vremena, sredstava, nego da puno više dobijemo ako k njima idemo iz ljubavi prema Bogu. Sestra je, također, naglasila smisao četiriju Vinkovih krjeposti predstavljenih u znaku križa: poniznost, poslušnost, strpljivost i ljubav. Potom smo čuli nešto više o samom identitetu i njegovu značenju u svjetlu obraćenja i Božjeg milosrđa. Smisao su vinkovske duhovnosti odnosi, međuljudski odnosi i odnos prema Bogu, koji nas usmjeravaju prema caritasu, tj. djelovanju iznutra prema vani.

Druga točka bilo je izlaganje na temu „Odgovornost kroz formacijski plan u MVM-u“, a održao ga je dotadašnji predsjednik MVM-a – Hrvatska, Mladen Škare. Rekao je kako je formacija trajna, ali prema Statutima ona obuhvaća četiri dimenzije: razvoj osobne zrelosti u vjeri, društvenu uključenost i povezanost s Crkvom, razumijevanje vinkovske karizme i karitativno djelovanje. Naglasio je kako je veoma važno da mladi koji se tek uključuju u zajednicu prođu program ispočetka i da se to tiče i starijih članova, jer tako obnavljaju svoje znanje i formaciju.

Nakon uvodnog dijela, na Skupštini se progovorilo o promjenama u Statutima, s naglaskom da je novo sjedište Marijanske vinkovske mladeži u Kući matici u Zagrebu. Zatim su uslijedila izvješća o podružnicama MVM-a, u kojima su obuhvaćena djelovanja, akcije, projekti, opći podatci o članovima, posvete i obećanja, hodočašća te ostale ostvarene aktivnosti tijekom protekle godine. Sestra M. Blanka potom je progovorila o zajedništvu i suradnji Mladeži s područja RH i BiH. Prisutne je potaknula na promišljanje o vlastitom posvećenju u sakramentu krštenja koje nam je svima zajedničko i u ispovijedanju kršćanske vjere i u povezanosti kroz vinkovsku karizmu. Nakon toga je predsjednica MVM-a u Livnu predstavila izvješće o aktivnostima i zajedničkim projektima s drugim srodnim udrugama, spominjući suradnju s Udrugom sv. Vinka, Udrugom PuŽ, sudjelovanje na agro-turističkom sajmu Livno cheese adventure, organiziranje ljetnog kampa “Put u život” za osobe s invaliditetom i još mnogo drugih aktivnosti.

Članovi Skupštine progovorili su i o zajedničkim zadatcima na nacionalnoj i internacionalnoj razini te o obvezama prema tajništvu MVM-a u Madridu. Razgovarali su o planu i programu za tekuću godinu te o zajedničkom Nacionalnom susretu svih podružnica MVM-a. Nakon izvješćâ uslijedio je izbor novog nacionalnog vijeća MVM-a – Hrvatska.

Prema statutima MVM-a, apsolutnom većinom glasova, izabrani su sljedeći članovi vijeća:
Marta Slišković, MVM Zagreb – predsjednica
Mladen Škare, MVM Split – dopredsjednik
Stanislava Ćibarić, MVM Kistanje – blagajnica
Dorotea Jagarinac, MVM Zagreb – tajnica.

Čestitamo novoizabranom vijeću Mladeži. Želimo im puno hrabrosti, domišljatosti i ljubavi u vinkovskoj karizmi i širenju Čudotvorne medaljice BDM.

Radni dio prvoga dana zaključili smo svetom misom koju je predslavio preč. Stjepan Bradica. Druženje u večernjim satima proteklo je uz video-razgovor sa s. M. Veronikom Ćibarić na Salomonskim Otocima i članovima nedavno osnovane MVM – Salomonski Otoci. Razgovarali smo o njihovim prilikama i uvjetima u kojima oni sudjeluju na području lokalne zajednice, u Crkvi, u pohađanju bolesnika i slično. Lijepo je to saznanje da u tako dalekom svijetu imamo braću i sestre koji žive i djeluju u duhu sv. Vinka, da i oni žive slično nama, samo na jedan drugačiji način. Pozvali smo ih u Hrvatsku i zaželjeli im dobrodošlicu.

Nedjelja je bila hodočasnički dan. Nakon jutarnje molitve i doručka zaputili smo se u Karlovac, u Nacionalno svetište sv. Josipa, gdje nas je dočekao mons. Antun Sente. Bili smo na svetoj misi u 11 sati, a nakon ručka i kave uz rijeku Kupu uputili smo se u Svetice, samostan pavlina gdje nas je dočekao pater Marko Glogović. Pater nam je objasnio povijest monaškog reda pavlina, povijest samostana, apostolat i rad. Rekao je da su pavlini kao red u Crkvi organizirani pro-life te da u novije vrijeme svoj apostolat usmjeruju na rad s trudnicama, majkama koje ne mogu začeti djecu. Rekao je da mole i poste za njih te da je misao neke majke oko pobačaja najprije duhovni problem. Ispričao nam je nekoliko slučajeva i primjera u kojima je život bio spašen. Obišli smo crkvu i samostan, kućicu Male Gospe i nakon molitve razišli se svojim kućama.

Zahvaljujemo časnoj majci Miroslavi, sestrama i svećenicima za svjedočenje karizme sv. Vinka, za molitve i apostolat u širenju Čudotvorne medaljice, za življenje Gospinih krjeposti i svjedočenje u služenju najmanjima, siromasima i bližnjima u potrebi. Neka milosrdna ljubav i dalje po nama osvaja svijet.

Po Mariji k Isusu!

Mladen Škare, dopredsjednik MVM-a – Hrvatska

08.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje