U duhu milosrdne ljubavi, 21. travnja 2022., članovi Marijanske vinkovske mladeži otputovali su u Glinu i posjetili obitelji čija je svakodnevnica još uvijek zahvaćena potresom. „Svetost se ostvaruje u malim stvarima, u sitnim koracima, zaboravljajući na sebe i gledajući u vječnost”, riječi su sv. Vinka i glavna misao vodilja ove akcije. Novac, prikupljen uz pomoć sestara milosrdnica i članova MVM-a, koji su ove zime prodavali svoje rukotvorine, te učenika trećih razreda Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ Split, poslužio je za kupnju najosnovnijih potrepština obiteljima stradalih od potresa. U dogovoru sa župnikom Gline, vlč. Ivicom Mađerom, sestra Antonija, savjetnica MVM-a u Splitu, pripremila je popis obitelji kojima je pomoć u Glini još uvijek prijeko potrebna.

Kombi je tri dana prije putovanja bio spreman, a u četvrtak u 8 sati ujutro čekao nas je za polazak u Glinu. Prilikom putovanja pridružila nam se i mladež iz Kistanja u pratnji s. Blaženke. Svi smo uzbuđeno iščekivali dolazak u Glinu, no nitko nije slutio kakav će nas prizor tamo dočekati. Iako je od potresa prošlo više od godinu dana, taj predivan grad još je uvijek pod ruševinama obiteljskih kuća i ostalih stambenih objekata. Zaprepastili smo se izgledom župnog ureda, no stanje obiteljskih kuća bilo je još gore. Župnik Gline odveo nas je do odabranih obitelji za koje smo brižno pripremili pakete hrane i ostalih potrepština prilagođene njihovim potrebama.

Prva obitelj, koja nažalost zbog posljedica potresa svoje stambene prostore kombinira s kamp-kućicom, šatorom i priručnim prostorijama u dvorištu jer kuća zbog opasnosti od urušavanja nije za stanovanje, bila je nešto brojnija po broju članova. Prigodom posjeta svima nam je srce osvojio njezin najmlađi član, četverogodišnji dječak, čije će djetinjstvo ostati zapečaćeno potresom, rušenjem zgrada i padanjem fasada po automobilima i prolaznicima. Ipak, njega, njegovu sestru i ostalu braću uspješno smo obradovali i igračkama, slatkišima i još nekim sitnicama koje će im koristiti prilikom ispunjavanja vremena igrom s ostatkom obitelji.

Nedugo nakon posjeta toj obitelji, slijedio je posjet jednoj peteročlanoj obitelji. Ni oni od potresa ne žive u svojem domu, ali su u dvorištu iza kuće izgradili alternativnu kuhinju i dnevni boravak. Na vratima su nas dočekale dvije djevojčice koje su, kako se moglo vidjeti na njihovim uzbuđenim licima, nestrpljivo čekale da i njih obiđemo. Ono što nas je ponajviše očaralo prilikom posjeta baš ovoj obitelji neizmjerna je zahvalnost tih dviju djevojčica koje su otvaranjem svakom malog poklona ostajale ugodno iznenađene. Nisam sigurna je li bilo više ugodno ili bolno gledati jednu od tih djevojčice kako se nakon svakog poklona okreće mladeži i radosnim glasom komentira gdje će nositi koju majicu. Od te devetogodišnje djevojčice moglo se naučiti puno toga o poniznosti i zahvalnosti, a i o samom susretu s Bogom. O tome nam govori i sv. Vinko u svojoj molitvi: „Gospodine, oslobodi me sebičnosti, da ti mogu služiti, da te mogu ljubiti, da te mogu osjetiti, u svakom bratu koga susretnem.“ Dom je tamo gdje je srce i to je baš ono što smo mogli vidjeti kod ljudi koji još uvijek žive u razrušenim kućama i imitacijama skloništa, a još uvijek održavaju veselu obiteljsku atmosferu. Obitelj je zaista najsvetiji čimbenik ljudskosti.

Zahvaljujemo našim sestrama savjetnicama, s. Blaženki Delonga, s. Ines Elek, s. Antoniji Delonga i  s. Mariji Palić, mladeži MVM-a Split i Kistanje, učenicima trećih razreda NKG-a Split s njihovim razrednicama.

Svima koji ovo čitaju u molitve preporučujemo, ne samo ove dvije obitelji, nego sve obitelji koje su još uvijek zahvaćene posljedicama potresa.

Lucija Lukenda, MVM Split

03.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje