U šibenskoj bolnici je, nakon kratke i teške bolesti, 5. siječnja 2023., preminula naša s. M. Dolores Banić-Škojo. Doživjela je 73 godine, a 54 godine je Bogu i bližnjemu služila. Pokopana je 9. siječnja u Splitu, na Lovrincu. Sprovodne obrede i misu zadušnicu u kapeli provincijalne kuće vodio je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup. U ime Provincije od s. M. Dolores oprostila se s. M. Andrijana Mirčeta, provincijalna poglavarica.

Premda duboko ganuti smrću koja nam naizgled sve otima i ostavlja nas praznih ruku, okupljeni ovdje oko odra naše sestre M. Dolores Banić-Škojo stojimo pogleda usmjerena prema gore. S još jednim novim uvidom u vrijednost i svetost ljudskog života te zahvaćeni misterijem Božjeg plana, ovdje smo zbog nade u vječni život.

Tu nadu živjela je snažno naša s. M. Dolores, krsnim imenom Ana. Rođena je 17. svibnja 1949. godine u Otoku kod Sinja, od oca Mate i majke Pave rođene Grgat. Kao najstarija od osmero djece u obitelji, roditeljima je bila desna ruka u kućanskim poslovima, čuvanju stada i brizi za braću i sestre. U svom će se životopisu, koji je napisala prije polaganja prvih redovničkih zavjeta, prisjećati ona tih prvih godina svoga života i svoga odrastanja u krugu obitelji i župe. Posebnu zahvalu za pouku kroz djetinjstvo iskazuje tu svojoj baki koja joj je bila primjer u svemu. Prisjećat će se i početka svog osnovnoškolskog obrazovanja, kada je uz kućanske poslove morala posvetiti dio svog vremena i učenju te pohađanju vjeronauka u crkvi. U crkvu je, piše, odmalena rado išla, posebice u danima priprave na sakramente prve sv. pričesti i potvrde. Upravo u tim danima sazrijevala je u njoj klica redovničkog zvanja te je ubrzo nakon primanja svete potvrde odlučila odazvati se pozivu koji je dugo u svom srcu osjećala. U svojoj je župi imala prilike vidjeti i upoznati redovnice raznih družbi; ona je odabrala postati sestrom milosrdnicom te je nakon napisane i odobrene molbe došla u samostan sestara milosrdnica u Splitu, 8. ožujka 1965. godine. O tom događaju posvjedočila je: Zaista, ostavila sam svoje roditelje, ali našla sam druge roditelje i druge sestre.

S. M. Dolores započela je novicijat 1967. godine, a privremene redovničke zavjete položila je 22. kolovoza 1968. godine. Bio je to dan za kojim je, kako sama reče, težila i kojega je odabrala. Već sutradan započinje ona svoj rad u karizmi Družbe, u Kotoru u Boki kotorskoj i potom u Splitu. Nakon toga je poslana u Herceg Novi, gdje pohađa ugostiteljsku školu i uči njemački jezik. Godine 1971. životni je put vodi izvan granica Hrvatske – u Austriju, u Željezno, gdje u biskupijskoj ustanovi Kuća susreta obavlja službu kuharice punih 17 godina. U međuvremenu, 22. kolovoza 1973. godine, s. M. Dolores polaže u Splitu svoje doživotne zavjete. Godine 1988. poslušnost je šalje opet u inozemstvo, ovaj put u Njemačku, u Sankt Augustin, gdje u Domu misionara verbita radi u kuhinji do 2001. godine, a kroz to vrijeme šest godina vrši službu kućne poglavarice sestarske zajednice.

U svim mjestima u kojima je s. M. Dolores djelovala očitovala je duh otvoren, prilagodljiv okolini i bližnjima te predan poslanju koje joj je Družba povjeravala. Tako ona spremno prihvaća i svoje nove misije: u Selcima na Braču, gdje radi u našem Domu za stare i nemoćne osobe; zatim u Svećeničkom domu u Zadru; u Biskupskom domu u Željeznu i na koncu 2013. godine u Svećeničkom domu u Šibeniku. U svim spomenutim mjestima bila je u službi starijih i bolesnih osoba. Za njih je ona imala posebno osjetljivo i toplo srce. Zato je, navlastito u Šibeniku, posljednjoj postaji njezina života, pamte s dubokom zahvalnošću i poštovanjem. Tamo je, vršeći svoju samaritansku službu, i sama oboljela te bila upućena na bolničko liječenje. U danima svoje kratke a teške bolesti, s. M. Dolores pružila je zadnje svoje svjedočanstvo kao žena vjere, jaka duha, strpljiva i predana u Božju volju.

Riječi su uvijek siromašne kada u trenutcima privremenog rastanka s dragim osobama želimo iskazati značenje i bogatstvo njihova života, tako i života ove naše sestre. Međutim, uz tihu molitvu one nam sada jedine preostaju da zahvalimo Gospodinu i tebi, draga s. M. Dolores. 

Hvala ti, Gospodine, za život naše preminule sestre! Hvala ti što si je odabrao, pozvao, posvetio i što si je svojom ljubavlju i zaštitom pratio cijeloga života, posebice kad je križ bolesti položen na njezina leđa. Hvala tebi, draga s. M. Dolores, što si u svom redovničkom životu poslušno prihvaćala Božji plan i što si potrebnicima koje je Bog stavljao na tvoj put posredovala njegovu milosrdnu ljubav. Molimo da ti Gospodin bude blag i milostiv na sudu i da ti dobrostivo oprosti sve tvoje slabosti i propuste. K njemu neka te doprati tvoja nebeska majka Marija – Gospa Sinjska, kojoj si se za života uvijek žarko utjecala. Njoj, draga naša sestro, preporuči sve nas, tvoje sestre. Moli za nas da se trudimo omiljeti Bogu svojim životom i gorljivim milosrdničkim djelovanjem. Moli i za našu budućnost, za nove mladice našoj Provinciji i Družbi. Moli i za svoju dragu i brojnu obitelj, za svoju rodnu župu i za svoj hrvatski narod da ostane uvijek vjeran vjeri svojih otaca.

Uživaj, naša draga sestro, dobra Gospodnja u zemlji živih i počivaj u miru. Amen.

02.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje