U danima proslave zaštitnika Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije u utorak, 11. lipnja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva/Assunta) u Rijeci otvorena je izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademske slikarice s. Zdravke Spomenke Milić, izvijestili su iz Riječke nadbiskupije.

Projekt je dio godišnjih ciklusa izložbi s temom svetaca i blaženika koji je nastao prije 15 godina kao plod suradnje Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, na čelu s dr. sc. Tanjom Baran i Galerije Laudato, a po treći puta predstavljena je u Rijeci.

U izložbi je riječ o umjetničkom prikazu proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika te više onih za koje se vode procesi beatifikacije. Među njima dominiraju likovi sestara milosrdnica mučenica, družbe kojoj i sama autorica izložbe pripada. Izložbu prati prigodni katalog u kojem su objavljene fotografije umjetnička djela, likovna analiza postava povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića te popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih s osnovnim podacima.

U prisutnosti autorice, izložbu je otvorio generalni vikar Šibenske biskupije Marinko Mlakić. Čestitao je organizatorima te kazao kako izložba daje velik doprinos boljem upoznavanju vjernika s hrvatskim svecima i blaženicima, osobito onima koji su manje poznati, ali koji su zaslužili biti upamćeni po svetačkom životu.

Projekt i izložbu predstavio je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić. Istaknuo je kako se radi o vrlo osebujnom, snažnom i ekspresivnom opusu. Smatra kako su sveci prikazani jednostavnim slikarskim izrazom, pročišćenim kolorizmom koji na neki način u očima promatrača stvara dojam meditativnosti, prisnosti i određene poetizacije.

Prigodne riječi uputio je nositelj i organizator izložbe, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu Antun Sente ml. „Želimo prezentirati hrvatsku svetost koja je bila tako snažna u povijesti, kada su ti blaženici, sveci i oni koji su na tom putu živjeli, ali oni isto tako progovaraju i u ovo naše današnje itekako izazovno vrijeme“, kazao je mons. Sente.

Okupljene je na otvorenju u ime domaćina pozdravio župnik Sanjin Francetić. Kazao je kako je izložba posebno vrijedna i zbog činjenice da su neki od prikazanih blaženika, poput fra Ante Tomičića i bl. Alojzija Stepinca bili fizički prisutni u toj župnoj crkvi te će zajedno s ostalim prikazanim duhovnim velikanima dodatno obogatiti sve one koji na svome putu, u razgledavanju posjete tu riječku crkvu.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” ostat će otvorena do kraja kolovoza, a ista je prodajnog karaktera te se zainteresirani za sve potrebne informacije mogu obratiti župniku Župe Uznesenja BDM Sanjinu Francetiću.

 Preuzeto sa: ika.hkm.hr

 

 

07.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje