Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice s. Zdravke Spomenke Milić, otvorena je u ponedjeljak 6. svibnja 2024. u prostorima Osnovne škole Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom.

Izložba je postavljenja povodom svetkovine naslovnika tamošnje Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, drugoga kanoniziranog hrvatskog sveca. Sudjelovali su desetci mještana, a potporu su pružili vodeći ljudi crkvenih, civilnih i obrazovnih vlasti sredine.

Prigodni govor u ime domaćina izrekao je ravnatelj škole Zdenko Kobeščak. Pozdravio je načelnika Općine Bedekovčina Darka Bana, kao i orehovičkog župnika Josipa Bana. Izrazio je zadovoljstvo što je izložba drugi put stigla u njihovu sredinu uoči svetkovine njihova zaštitnika sv. Leopolda. Zato je osobito zahvalio zagorskom sinu mons. Antunu Senteu koji je izložbu drugi put doveo ljudima uz koje je odrastao.

Zatim su mons. Sente i likovni kritičar Stanko Špoljarić predstavili projekt i samu izložbu. Program su pjevanjem i sviranjem pratili domaći glazbenici, školski zbor te Iva i Lucija Bejuk, kao i profesori Željka Meštrović Kruhak i Jasmin Pristušek interpretacijom duhovne poezije.

Izložbu je otvorio promicatelj štovanja sv. Leopolda Bogdana Mandića u Hrvatskoj franjevac kapucin Jure Šarčević, koji se prije nekoliko godina pobrinuo i za dolazak tijela sv. Leopolda u Hrvatsku. Izrazio je radost što su sv. Leopold i izložba dobro primljeni u zagorskoj sredini.

Program je moderirala Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ koja je u zajedništvu sa školom i Hrvatskim nacionalnim svetištem sv. Josipa pridonijela organizaciji svečanosti. Pozvala je okupljene na početak novoga izložbenog ciklusa koji je povjeren akademskom umjetniku Branimiru Dorotiću, koji počinje u četvrtak 23. svibnja 2024. na otvorenju 16. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ umjetnički je prikaz proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika te više onih za koje se vode procesi beatifikacije. Među njima dominiraju likovi sestara milosrdnica mučenica, družbe čija je autorica s. Zdravka Milić članica. Izložbu prati prigodni katalog u kojem su objavljene fotografije umjetnička djela, likovna analiza postava povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića te popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih s osnovnim podatcima.

Preuzeto sa: ika.hkm.hr

04.jpg