Brojna su pisma što su ih razmijenili Vinko i Lujza. U arhivima je sačuvano 400 Vinkovih pisama Lujzi od kojih je 75 posto napisano prije 1642. i 200 Lujzinih Vinku, a 80 posto njih napisano je poslije 1645. Iščitavajući pisma, možemo zaključiti da se suradnja između njih tijekom godina razvijala postupno te da je prolazila kroz različite faze prije nego je postala istinsko prijateljstvo.

Kao što Vinku Paulskom tako i Lujzi de Marillac svetost nije bila urođena. Ona proizlazi iz njihove ljudskosti. Njihov odnos s Bogom i sa siromasima, a također i njihova međusobna suradnja malo po malo preobražavali su njihovo biće, usavršavali ga i uljepšavali. Prijateljstvo koje će ih tako duboko povezati proizišlo je iz dugogodišnje suradnje kroz koju su oboje sve više i više postajali svjesni vlastitog identiteta, otkrivali međusobno nadopunjavanje i pomagali jedno drugome da se ostvari u punini.

U zajedništvu ćemo, dakle, spoznati da svaka suradnja prolazi kroz postupan razvoj, da se istinsko prijateljstvo može izgrađivati tijekom dugoga razdoblja i niza godina. Otkrit ćemo isto tako da zajednički posao može izazivati razilaženja u tijeku iznalaženja načina rada, da nerazumijevanja mogu postojati, ali da je uza sve to moguće izgraditi istinsko i duboko prijateljstvo. Ove nam spoznaje mogu pomoći u svakidašnjemu životu, bilo dok smo još aktivni u pastoralu ili zaposlenju ili smo pak kao stariji već u umirovljeničkoj kući. Vinko Paulski i Lujza de Marillac, to dvoje toliko različitih svetaca koji su uspjeli dosegnuti izuzetno duboko zajedništvo, pozivaju nas da nadilazimo svoje male osobne probleme, da se uzdignemo iznad naših razlika kako bismo se otvorili istinskomu jedinstvu na sliku Presvetoga Trojstva.

Zajednička suradnja Vinka i Lujze tijekom 35 godina obilježena je različitim fazama:

1. 1625. – 1627. – otežani pristup
2. 1627. – 1629. – međusobno upoznavanje
3. 1629. – 1639. – intenzivna suradnja
4. 1640. – 1642. – primjetljiva napetost
5. 1642. – 1660. – plodonosno prijateljevanje koje možemo označiti s tri riječi: sloboda, razmjena i jakost.

usp. S. E. Charpy

07.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje