30, 40, 45 – godine služenja Bogu i ljudima, godine redovničkog života, godine koje nisu samo broj već zbroj Božjih milosti, nezasluženih darova, zbroj naših odgovora. Slaveći obljetnice, prisjećamo se prijeđenoga puta, uspjeha i neuspjeha, grijeha i krjeposti, želja i planova. Iz skrivenih kutova javljaju se emocije na koje zaboravljamo živeći običnu svakodnevicu.

Stižu me sjećanja na prve korake, ushite i zanose, na prijeđeni put, na sve što se zbilo, na sve što je bitno obilježilo moj redovnički hod.

U moru događaja, pokušaja i promašaja, iz daljine jasnije vidim Boga koji me nikada nije napustio, Boga beskrajno strpljivog, Boga koji me uvijek čeka i ljubi bez obzira koliko je mojih skretanja i koliko su trajala moja lutanja. I srce zakuca jače pred još jednom navalom zahvalnosti za sve nezaslužene darove.

U zahvalnosti stojim pred Njim, uvijek vjernim, pred Njim koji me je pozvao, koji me je vodio, koji me je čekao, koji me ljubi unatoč mojim slabostima i grijesima. U zahvalnosti stojim i pred svojim sestrama s kojima imam milost dijeliti svoje dane, svoje darove i svoje slabosti. U zahvalnosti stojim i pred svojim poglavarima koji su nam i ovaj put omogućili odmak od svakodnevnih poslova kako bismo mogle u miru stajati pred Gospodinom, zahvaljivati za sve što je bilo i moliti snagu za sve što će biti.

U aranžmanu iskusne voditeljice puta posjetili smo oce lazariste u Novigradu na Dobri i zamolili sv. Vinka da nas prati i u ovoj duhovnoj obnovi. Posjetili smo i pavlinski samostan u Sveticama gdje nas je primio o. Marko Glogović, neumorni zagovornik života. Tu je i kapelica Rođenja male Marije s brojnim zahvalama za primljene milosti novih života. U Sveticama smo se srele i s vinkovskom baštinom. Tu je život mučenički položio o. Janez Strašek, lazarist. Na Cvjetnicu 1947. godine ubijen je od tadašnjih komunista. U samostanu se čuva njegov kip, a u crkvi njegova slika. Nailazimo i na tiskane materijale o njegovu životu i mučeničkoj smrti, tu su i naše sestre mučenice. U širini duha o. Marka Glogovića ima mjesta za sve.

Bio je to prekrasan uvod u duhovnu obnovu kroz koju nas je vodio fra Daniel Patafta. Dok nas je vodio putovima Duha, putovima redovništva, nije skrivao veliko poštovanje prema našim obljetnicama, prema velikom broju godina provedenih u služenju. Veliki broj godina veliki je broj milosti, puno vremena provedenog u blizini Zaručnika, puno godina služenja. Također smo imale milost da sve svoje potrebe, zahvale i molbe stavimo u ruke Majke Božje Bistričke.

Nakon brojnih milosti u danima obnove imali smo na kraju još jednu duhovnu poslasticu: posjet nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Srdačno nas je dočekao upravitelj svetišta mons. Antun Sente, veliki prijatelj milosrdnica. Molitve sv. Josipu, obilazak svetišta i kava s Doricom s Hrvatskog katoličkog radija – uživo.

U veselom raspoloženju krećemo svojim kućama noseći duhovno blago u glinenim posudama. I dalje nesavršene, ali pripravne dijeliti to što imamo sa svima koje nam Bog podari na našem životnom putu krećemo prema novim izazovima kršćanske ljubavi u duhu sv. Vinka i sv. Lujze.

s. Vilma Šurjak

11.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje