Nakon svečanog obilježavanja svetkovine sv. Josipa članovi Marijanske vinkovske mladeži u Kistanjama imali su još jedan razlog za slavlje, a taj je posveta i obećanja u zajednici. Događaj posvete i obećanja MVM obilježen je u subotu 20. ožujka u 18 sati tijekom misnog slavlja koje je predvodio fra Lazar Perica, župnik Župe Gospe od Pomišljaja u Bilicama i bolnički kapelan OB Šibenik, koncelebrirali su vlč. Ivan Perković, župnik u Kistanjama i vlč. Josip Dučkić. Bend mladih uzveličao je euharistiju svojim prekrasnim pjevanjem i sviranjem.

Članovi su se za ovaj čin pripremali na redovitim susretima kroz raznovrsna izlaganja i upoznavali povijest društva kao i živote svetaca: sv. Vinka Paulskoga, sv. Katarine Laboure kao i sv. Lujze de Marillac, duhovno rasli i pripremali se za poslanje marijanske vinkovske mladeži koje se sastoji u sljedećem:

  • SLUŽITI Isusu Kristu prisutnome u siromasima osobito u najpotrebnijima
  • tražiti mlade koji se suočavaju s poteškoćama i POSVETITI im se pružajući im mogućnost koje daju smisao njihovim životima
  • dudjelovati u trajnoj FORMACIJI kako bi Crkvi i društvu ponudili kvalitetno služenje
  • ujediniti svoje napore s drugim osoba i institucijama, osobito s drugim granama VINKOVSKE OBITELJI, s njima zajedno djelovati u obliku projekta, uključujući se u aktivnost koje donose promjenu nepravednih situacija
  • po Marijinu primjeru živjeti život pun Boga, SVJEDOČEĆI njegovu ljubav u svijetu; poput proroka, i preko svoje posvete, evanđelje činimo vjerodostojnim.

Naime, članovi MVM-a izrekli su svoja obećanja i posvetu, a riječ je o činu kojim osoba obnavlja svoja krsna obećanja, obvezuje se na zauzetost u sudjelovanju u životu zajednice, u služenju, u apostolatu i formaciji ostalih članova društva u duhu vinkovske karizme te su postali punopravni članovi Društva. Obećali su da će ispunjavati svoje poslanje marijanske vinkovske mladeži. Stariji članovi obnovili su svoja obećanja, dok su mlađe generacije imale svoju obnovu obećanja.

Tijekom svoje homilije fra Lazar Perica ohrabrio je naše mlade za život koji je pred njima i ukazao im na to da ne trebaju biti kopije ovog današnjeg iskrivljenog internetskog života i da se ne plaše biti ono što oni žele iako društvo nameće nešto drugo. Naglasio je kako se ne trebaju bojati biti drugačiji. Rekao je: „Takvi se Bogu najviše sviđate – jedni, jedinstveni, unikatni. I nemojte se mijenjati da biste se ukalupili u neke sheme. Gospodin vas treba baš takve.“

Nakon propovijedi uslijedio je čin izricanja posvete i davanja obećanja u Marijanskoj vinkovskoj mladeži, a zatim nakon popričesne molitve predsjednik MVM-a Kistanje zahvalio je svima prisutnima na dolasku i preporučio je članove MVM-a u molitve jer jedino u povezanosti s Bogom može učiniti ono što Bog od mladih traži u današnjem vremenu. Zahvalio je i s. Blaženki Delonga koja je pratiteljica mladeži u svakodnevnim i tjednim zaduženjima.

Na koncu, poticajnim riječima mladeži se obratila i sestra savjetnica za MVM u Hrvatskoj, s. M. Elizabeta Glasnović koja je došla s mladima iz Šibenika. Izrekla je važne riječi sv. Vinka Paulskoga: „Ne mogu reći da ja ljubim Boga ako ga moj brat koji je kraj mene ne ljubi“, i tom rečenicom potaknula je sve mlade da se trude oko zajedništva i da ne posustanu u započetom predanju Gospodinu, već da poput Marije čiju medaljicu nose oko vrata budu spremni na svaki izazov koji im život donosi.

Nakon euharistijskog slavlja, čestitanja i zajedničke fotografije uslijedila je mala zakuska i druženje članova i svih uzvanika u dvorani crkve. Neka se Gospodin proslavi po nama i neka nas u poslanju prati zagovor sv. Vinka i svetaca iz vinkovske obitelji. (Stanislava Ćibarić)

 

07.jpg

SPLIT - Kapela Navještenja Gospodinova

NEDJELJA
7:00 – Molitva časoslova

7:30 – Sveta misa

PONEDJELJAK – SUBOTA
6:30 – Molitva časoslova
6:50 – Sveta misa

ČETVRTKOM i UTORKOM
7:30 – 18:00 – Euharistijsko klanjanje

PRVA NEDJELJA U MJESECU
7:30 – 12:00 – Euharistijsko klanjanje