Jedan od najljepših evanđeoskih ulomaka je onaj koji opisuje kako se uskrsnuli Isus ukazuje dvojici učenika na njihovu putu u Emaus. Isus hoda i razgovara s njima, a oni ne znaju tko je taj s kojim razgovaraju, jer to „bijaše uskraćeno njihovim očima“. Kasnije će tek, nakon što im je dano prepoznati ga u lomljenju kruha, shvatiti da im je srce gorjelo dok im je "tajnoviti Suputnik" otkrivao što se sve o Kristu nalazi u Pismima.

Na Uskrsni ponedjeljak posebice se sjećamo tog evanđeoskog susreta i nadahnuti njime i u zajedništvu s drugima, ako je moguće, odlazimo na put u želji da se i nama dogodi sličan Susret, pa da i naše srce može gorjeti...

Stoga smo se ove godine i mi sestre milosrdnice iz Sinja odlučile organizirati i krenuti zajedno na put, u naš Emaus, da u radosnom sestrinskom zajedništvu prebiremo minule događaje i u svemu što na tom putu lijepoga doživimo prepoznamo dar Uskrsloga Gospodina koji nas sve toliko ljubi.

Put nas je vodio „preko granice“ do Blidinja u Bosni i Hercegovini.

I u nama, kao i u učenicima na putu u Emaus, srce je gorjelo dok smo u franjevačkoj kući molitve Masna Luka prebirale zrnca krunice razmišljajući o slavnim otajstvima naše vjere te dok smo razgledavale ljepote Božje prirode toga planinskog kraja. Naš hod se nije međutim ondje zaustavio, nego nas je vodio do groba Dive Grabovčeve – djevojke, koju je prema predaji, Tahir-beg Kopčić, muslimanski vlastelin iz Kupresa, na silu htio oženiti, a kada je ona to, kao prava kršćanska, odbila i pokušala pobjeći, ubio ju je nožem. Zbog toga je među bosanskohercegovačkim Hrvatima stekla status mučenice, a njen grob je postao mjesto hodočašća. Bilo nam je drago što smo se i mi tog dana mogle ubrojiti među mnoge hodočasnike i pomoliti se na njezinu grobu.

Na Blidinju smo se još zaustavile u skijaškom centru, a onda smo krenule dalje prema Posušju, gdje smo razgledale crkvu u izgradnji te prema Vinjanima, gdje smo se kratko susrele s fra Josipom Sušićem.

Na kraju dana, promatrajući ljepote krajolika, uz pjesmu i molitvu, uputile smo se poput dvojice učenika natrag u svoj Jeruzalem – k našem domu u Sinju, da poput njih, obogaćene novim duhovnim iskustvima i nizom radosnih susreta, nastavimo svjedočiti svojim bližnjima Krista uskrsloga.

(smmd)

06.jpg